11 Kasım 2013 Pazartesi

Tercüme Bürosu Çevirmen seçimi

Çeviri bürolarının çalıştıkları çevirmenleri seçim ve denetleme süreçleri, kalite konusunda en önemli etkendir. Çeviri firmaları, çevirmen seçiminde maliyet odaklı tercihlere yöneliyorsa, konusunda uzman, uzun yıllardır çeviri yapan bir çevirmen yerine, üniversitede okuyan, sadece hazırlık sınıfını bitirmek suretiyle yabancı dil öğrenmiş bir öğrenciyi tercih edeceklerdir.
Bu da daha işin ilk aşamasında kötü, anlaşılmaz, okurken içinde kaybolacağınız bir çeviri alacağınızı neredeyse kesinleştirir. Bunun yerine Google’ın ücretsiz çeviri aracını kullanırsanız, büroya ödeyeceğiniz para da cebinizde kalır. 
Tüm kalite kontrol süreçlerini çalıştıran, kurumsal birtercüme bürosu ise çalıştığı çevirmenlerin aynı kalitede çeviri sağladıklarından emin olmak için aylık ve 3 aylık dönemlerde rastgele bir seçimle, yapmış oldukları işlerin içinden 3.000 kelimeye kadar olan bir kısmını (yaklaşık 10 sayfa kadar) denetlemeye tabi tutar. Bu sürece LQA (Language Qualtiy Assurance) denir. Uluslararası organizasyonlar tarafından belirlen kurallar ve derecelendirmelere göre çeviride bulunan hatalar minor/major/crictical derecelendirme kodlarıyla belirlenir ve buna göre oluşturulan puanlamada metnin kalite puanı ortaya çıkar. 90 ve üzeri puanlar, “meets expectations” yani “beklentileri karşılıyor” olarak değerlendirilir  ve QA sonucu “pass” yani geçer not alır. 
Çeviri puanı 90 altında kalmış ise çeviri “fail” almış yani başarısız olmuştur. Bu puanlar, çeviri firmalarının çevirmen veritabanlarındaki çevirmen puanlarında tutulur ve çevirmenlerin senelik performansı/puanı belirlenir. Çevirmenle çalışmaya devam edilip edilmeyeceğine bu kalite puanı üzerinden karar verilir.

Elbette ki çeviri ihtiyacı olan firmalar konuya öncelikli olarak maliyet odaklı yaklaşmakta ve genellikle işlerini en ucuza nasıl yaptırabileceklerini araştırmaktadır. Ancak kaliteli bir hizmeti uygun maliyetlerle almanın en ucuza almakla aynı anlama gelmediği unutulmamalıdır.





www.semantikdil.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder